ISO

Da har vi kommet til det tredje og siste elementet så påvirker eksponering, nemlig ISO. ISO er det vi kalte for ASA når vi fotograferte med film, før digitalkameraets inntog.

ISO er det som bestemmer hvor lysfølsom bildesensoren i kameraet ditt skal være. Vi har jo tidligere lært at blender og lukker er det som bestemmer hvor lyst eller mørkt bildet skal bli, men ISO spiller også en viktig rolle her.

Jeg skal gi et konkret eksempel.
Du er i en kirke for å fotografere et brudepar. Lyset i kirken er dårlig, og du har fått beskjed om at det er forbud mot å bruke blits under seremonien. Hva gjør du?
Det er nå du vil få behov for dine kunnskaper om blender og lukker. Det første vi må tenke på i en situasjon som denne er om vi skal ta bilde av et stillestående objekt, eller om objektet er i bevegelse. I dette tilfellet skal vi ta bilder av mennesker, og mennesker er jo i bevegelse. Vi vet da at vi må ha forholdsvis rask lukkertid for å være sikker på at vi får skarpe bilder.

La oss si at vi bestemmer oss for å bruke lukkertid på 1/100 sekund. For å ikke få alt for mye problemer med dybdeskarpheten velger vi å bruke blender f/3.5. Når du nå har satt kameraet ditt på disse
innstillingene så ser du i kameraets lysmåler at bildet vil bli undereksponert, altså for mørke. Det eneste du kan gjøre i dette tilfellet er å øke ISO verdien slik at bildesensoren blir mer følsom for lys. Du får nå tatt bildene slik du ønsker.

Dessverre så er det slik at høy ISO vil ha en negativ effekt på bildene i form av støy.
Jo høyere ISO du velger å bruke, jo mer støy og korn vil du få på bildene. Når vi nå skriver år 2013, så er ikke lenger dette et stort problem. De fleste nye kameraer har svært gode ISO egenskaper. Her må du rett og slett bare prøve deg frem til hvor høy ISO akkurat ditt kamera tåler før bildene er ubrukelige.
ISO innstillingene følger samme prinsippet som med blender og lukker. ISO skalaen er basert på hele trinn, hvor hvert trinn er delt i tre.

Hele ISO trinn:
ISO 200 – ISO 400 – ISO 800 – ISO 1600 – ISO 3200 – ISO 6400 – ISO 12.800 osv.

Igjen så følger dette samme prinsippet som blender og lukker. ISO 400 vil være dobbelt så lyst som ISO 200, ISO 800 vil være dobbelt så lyst som ISO 400 osv.

Tar du en titt på ISO innstillingene på kameraet ditt, så vil du se at f.eks. mellom ISO 200 og ISO 400 vil du finne ISO 250 og ISO 320.
Dette er delt opp på samme måte som blender og lukker. Nå begynner det hele å gi mening. Blender, lukker og ISO er det som bestemmer hvor lyse eller mørke bildene dine skal bli. Alle tre verdiene følger en skala som er delt opp i tredjedeler.

Dette kan kanskje være litt vanskelig å forholde seg til i starten, men når du får dette inn i fingrene går det som en lek. Nå er det jo også slik at når man fotografere så står man ikke å teller blendertrinn og lukkertrinn. Du har innebygget lysmåler i kameraet ditt som hjelper deg med å raskt finne riktige innstillinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar