Dybdeskarphet

Dybdeskarphet er den sonen i bildet ditt som er skarpt. Du har sikkert sett at mange tar f.eks. portrettbilder hvor hovedmotivet er skarpt, mens bakgrunnen på bildet blir mer eller mindre uskarp eller utvisket.

Det er brennvidden, blenderåpningen og avstand til motivet som bestemmer denne
effekten.
Dette brukes ofte av portrettfotografer for å separere hovedmotivet fra bakgrunnen, og gir ofte flotte bilder. Tar du derimot natur og landskapsbilder så er dette en effekt som ikke kan brukes. Landskapsfotografier skal jo i hovedsak være skarpe hele veien.
Jeg skal ikke utdype hvorfor og hvordan dette skjer, men jeg skal lære deg hvordan du skal få det til.
For å få til en liten dybdeskarphet, kreves det stor blenderåpning, altså et lavt f tall. Avstanden til det du skal fotografere er også avgjørende. Jo nærmere du kommer, jo sterkere blir effekten

Ta en titt på tabellen nedenfor. Tabellen er basert på 50 millimeter brennvidde på et
fullformat kamera (Nikon D3S)


Jeg har satt en markering på linjen som sier 4 meter, altså 4 meter unna objektet jeg skal fotografere. Ser jeg nærmere på tabellen, så ser jeg at dersom jeg bruker veldig stor blender, f/1,4- vil jeg ha en liten sone som er skarp. Denne sonen er på 54 cm.
Det vil si at alt som er mellom 3,75 og 4,29 meter vil bli skarpt på bildet mitt. Det som er mellom 0 og 3,75 meter vil bli uskarpt, og det som er etter 4,29 meter vil bli uskarpt. Gjør vi blenderen mindre, altså øker f/tallet, så vil denne skarphetssonen bli større og større.

Ser vi i enden av tabellen på f/22, så ser vi at bildet vil bli skarpt fra 1,93 meter og til det uendelige. Det som er i mellom 0 og 1,93 meter vil være uskarpt.

La oss sjekke hvordan dette fungerer i praksis. Jeg har satt opp et av mine kameraer med nøyaktig den konfigurasjonen jeg har lagt inn i tabellen. En fast 50 mm f/1,4 på et Nikon D3S.

For hvert bilde vil du se at bakgrunnen blir skarpere og skarpere. Blomstene i forgrunnen er like skarpe på alle bildene.
Her er det rom for masse kreativitet, det er bare å prøve seg frem.


Dette er nøyaktig de samme bildet. På bilde 1 har jeg brukt blender f/1,4, på bilde nr. 2 har jeg brukt blender f/16.


På bildene ovenfor har jeg brukt blender f/1,4 på begge bildene. På bilde nr. 1 har jeg fokusert på blomstene i forgrunnen. Bakgrunnen blir da tåkete.
På bilde nr. 2 har jeg fokusert på skogen i bakgrunnen, og blomstene i forgrunnen har blitt uskarpe.
Denne teknikken brukes også på portretter. Som sagt, her er det bare å prøve seg
frem.

For deg som kunne tenke deg å lære deg mer, eller vil ha en dag med en til en kursing, ta kontakt med meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar