torsdag 27. februar 2014

Hvordan regne ut lukkertid når du vil bruke et ND (Neutral Density) filter


Det har gått litt smått med bloggingen her den siste tiden. Jeg har vært opptatt med mye jobb, er i ferd med å legge siste hånd på en e-bok med lange eksponeringen som tema, og på toppen av dette deltar jeg på et kurs som er forholdsvis tidkrevende.
Uansett, i forbindelse med e-boka jeg holder på med, så tenkte jeg at jeg skulle poste litt sniktitting her på fototriks bloggen
Det er mange hobbyfotografer som lurer på dette med lange eksponeringer, hvordan det gjøres for å få gode resultater, og ikke minst bruken av ND filter. Slike filter reduserer mengden av lys som kommer inn gjennom objektivet. Dette betyr at lukkertiden må økes for å kompensere for tapet av innkommende lys. De fleste som har lyst til å prøve seg litt på landskapsbilder med lang eksponering vil ha god nytte av et ND filter.



Landskapsbilder med lang eksponering blir ofte flotte om du har et bevegelig + et fast element i bildet ditt. Min personlige favoritt er bilder som inneholder vann i bevegelse. Det kan være bølger mot en strand, en bekk, en foss osv. Hensikten med slike lange eksponeringer er å få glattet ut det bevegelige elementet slik at det blir "sløraktig". Et eksempel på dette ser du på dette bildet:


Her har jeg et fast element i form av steinene i høyre side av bildet. Vannet og bølgene slår konstant over disse steinene. Ved å bruke en relativt liten blender og eventuelt et ND filter, så gir det meg muligheten til å holde lukkeren åpen så lenge at kameraet registrer en hel serie av bølger i samme eksponeringen. Resultatet blir da en slags utglatting, disig og sløraktig effekt på vannet.

For å få til en slik effekt så er det best å fotografere på kvelden når det begynner å mørkne. Jeg starter gjerne 2 timer før det blir mørkt, og er da totalt avhengig av å bruke ND filter for å få lange nok eksponeringer. Etterhvert som det blir mørkere så kan filteret fjernes.

Hvordan regne ut lukkertiden med ND filter.
Her er det utrolig mange teorier og avanserte teknikker ute å går. Gjør du et søk på dette på nettet så vil du finne avanserte regnestykker for denne utregningen. Det hele kan gjøres utrolig mye enklere. På de fleste typer av ND filter så står det hvor mange f stop, eller blendertrinn man vil få i reduksjon av lys. De mest brukte filtrene vi har tilgjengelige her på berget er disse:

ND
F Trinn reduksjon
ND2
1 trinn
ND4
2 trinn
ND8
3 trinn
ND16
4 trinn

Ok. Da vet vi hvor mange trinn vi vil få i reduksjon med de forskjellige filtrene, og da er det forholdsvis enkelt å regne seg frem til hvor lang lukkertiden vil bli. For dere som har lest alle innleggene her på bloggen, så hadde jeg for en tid tilbake et blogginnlegg om den gode gamle Sunny 16 regelen. Der listet jeg opp blenderrekken basert på hele blenderverdier. Disse er som følger:

f/1 - f/1,4 - f/2 - f/2.8 - f/4 - f/5,6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22 - f/32.

Nå er det ikke blendertallene vi er ute etter her, men lukkertiden. Lukkertiden følger også en like enkel logikk:

1/500 sek – 1/250 sek – 1/125 sek – 1/60 sek – 1/30 sek – 1/15 sek – 1/8 sek – 1/4 sek – 1/2 sek - 1s

Altså det er en halvering av tiden for hvert hele trinn.

La nå ta følgende eksempel. Det begynner å skumre, og du gjør deg klar til å ta bilder. Du setter kameraet ditt i blenderprioritet (A eller Av). Du velger å starte med blenderåpning f/11. Du trykker utløserknappen halvveis ned for å fokusere og foreta en lysmåling. Kameraet ditt viser at du vil få riktig eksponering med lukkertid på 1/8 sekund. Denne lukkertiden er alt for raskt til å kunne brukes til det vi ønsker, så et ND filter må brukes. La oss si at du vil sette på det mørkeste filteret du har, dette er et ND 16 filter. ND 16 gir en reduksjon på 4 trinn. Da er det kjapt å regne ut dette i hodet. Utgangspunktet var 1/8 sekund. Da er det bare å telle på fingrene, og halvere verdien fire ganger:

Trinn 1 = 1/4 sekund, trinn 2 = 1/2 sekund, trinn 3 = 1 sekund og trinn 4 = 2 sekunder.
Enkelt, ikke sant?

2 sekunders eksponering vil bli for lite i forhold til det vi hadde tenkt å fotografere, så vi må derfor endre på innstillingene. Jeg velger da å gå et blendertrinn ned til f/16. Vi behøver ikke å foreta noen ny lysmåling, vi vet jo at målingen ga 1/8 sekund på f/11. Ved å gå et trinn ned på blenderskalaen, så vil vi gjøre det samme på lukkertiden. Utgangspunktet for lukkertiden vil da være 1/4 sekund.

Regnestykket vil da se slik ut:

Trinn 1 = 1/2 sekund, trinn 2 = 1 sekund, trinn 3 = 2 sekunder og trinn 4 = 4 sekunder.

Det vil altså si at for hvert blendertrinn du går ned, så vil lukkertiden dobles basert på din første utregning.

Hva om ikke 4 sekunder er nok? Tja, da kan du vente til det blir mørkere. Du kan jo også selvfølgelig blende ned ytterligere, men det går ofte da igjen på bekostning av kvaliteten på bildet. De fleste objektiver har et "sweetspot" område hvor objektivet presterer maksimalt i forhold til skarphet, vignetering osv. Dette området ligger på de fleste objektiver i området f/8 til f/13. Ved å gå til f/16 så er du i ytterkant av dette området. Kan du leve med dårligere kvalitet på bildene, så er det ikke noe problem å blende ned ytterligere 1 trinn til f/22, no som vil gi deg lukkertid på 8 sekunder med et ND16 filter.

En annen løsning på problemet er å redusere ISO verdien. Dette har jeg ikke snakket om ennå, men jeg tar alltid utganspunkt i ISO200. ISO verdiene fungerer på akkurat samme måten som blender og lukker. I stedet for å blende ned til f/22, så kan ISO reduseres til ISO100. Dette vil gi deg det samme resultatet. Halverer du denne verdien igjen til ISO50, så vil det tilsvare det samme som å blende ned til f/32, og lukkertiden din vil da være 16 sekunder.

Noen vil kanskje ha innvendinger i forhold til det jeg har skrevet her, men dette er faktisk utrolig kjekt å kunne. Det finnes kameraer som sliter med å fokusere i halvmørke med et påmontert ND filter, og da må faktisk dette regnes ut på forhånd.
Jeg skal ta et eksempel til helt på tampen, denne gangen med et ND 8 filter som utgangspunkt. Målingen forteller deg at uten ND filter på f/11 vil være på 1/10 sekund, ISO er satt til 200. For å få den effekten jeg er ute etter så må jeg ha minimum 5 sekunders lukkertid, og ikke mer enn 10 sekunder. Et ND 8 filter vil gi deg en reduksjon på 3 trinn. Ta dette regnestykket selv. Jeg har skrevet svaret og alternative løsninger for å oppnå dette helt nederst på siden. Her er noen bilder tatt med lang eksponering:





Svar på eksempel: Utgangspunktet  var følgende setting: f/11, 1/10 sekund og ISO200.
ND8 gir 3 trinn reduksjon.

Trinn 1 = 1/5 sekund, Trinn 2 = 1/2,5 sekund, Trinn 3 = 1/1,3 sekund.
Hmm, vi skal ha minimum 5 sekunder.

Ok, la oss først redusere ISO til ISO 100, dette vil gi oss et ekstra trinn i reduksjon, vi havner da på 1,6 sekunder. Dette er fremdeles for lite. La oss blende ned til f/16 for å hente inn et trinn til. Vi vil da doble lukkertiden til 3,2 sekunder. Vi er fremdeles litt under det vi må ha. Siste løsning er å redusere ISO ytterligere (vi ønsker ikke å bruke mindre blender en f/16). Vi halverer da ISO verdien til ISO50, ytterligere et trinn i reduksjon, og en dobling av lukkertiden. Vi havner da på 6,4 sekunder, og er innenfor de lukkerhastighetene vi var ute etter.

Da er det bare å ønske deg lykke til med fotograferingen. Kom gjerne med litt innspill og kommentarer. Gjerne også om det er noe dere vil at jeg skal skrive om. Jeg må bare ta et lite forbehold sånn i tilfelle jeg ikke kan eller vet det dere spør etter.

Ha en fin en :)

Finn-b



2 kommentarer:

  1. Super blog, men...vet du om canon eos 700d har en lavere iso verdi en 100?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Daniel, nei er ikke sikker på det når det gjelder Canon

      Slett