mandag 13. januar 2014

Ta sylskarpe landskapsbilder - Lær deg å kalkulere hyperfokal distanse


På samme måte som "Sunny 16" reglen som jeg har omtalt tidligere, så er også kalkulasjon av hyperfokal distanse en formel som har blitt mer og mer glemt. Mange nye fotografer kjenner heller ikke til denne metoden for å være sikker på å få sylskarpe bilder med god dybde.
De fleste bruker den enkleste metoden med å fokusere på et eller annet i bildet.
Lærer du deg denne metoden jeg skal beskrive nå, så garanterer jeg deg at du vil ta mye bedre landskapsbilder, og du er alltid sikker på at alle elementene i bildet vil være skarpt. I tillegg så er det jo alltid interessant å lære litt god gammeldags fototeori.

Det er et par ting som kanskje vil være nye begreper for deg:

CoC : Circle of Confusion
På norsk så kalles dette "uskarphetssirkel". En enkel forklaring er hvor mye ute av fokus det kan være uten at det oppfattes som uskarpt på filmen, eller nå i digitalalderen, på bildebrikken. Når dette "punktet" gjengis med økende uskarphet, øker også størrelsen det gjengis i. Måleverdien for CoC er denne sirkelens diameter.

Hyperfocal Distance: eller på norsk, hyperfokal distanse. Hyperfokal distanse er det fokuspunktet som gir maksimum dysbdeskarphet gjennom et motiv. Når du har fokusert på på hyperfokalpunktet, vil alt fra halve hyperfokal distansen og til de uendelige vil være i fokus.

Ojoj, dette hørtes komplisert ut. Egentlig ikke, jeg skal koke dette ned til noe mye mer enkelt etterhvert. Grunnen til at jeg har tatt med teorien ovenfor, er at det kan være greit å ha kjennskap til dette.

Her er en skjematisk fremstilling:
Vi skal nå se på hvordan du skal regne ut dette ved å bruke en kalkulator.

Det er tre ting vi MÅ vite for å kunne regne ut hyperfokal distanse.

1. Brennvidde
2. CoC (Uskarphetssirkel) dette varierer fra kamera til kamera. Tabell finner du ved å klikke her...
3. Blenderåpning (f/stop)

Formelen er følgende:
                                      Brennvidde x Brennvidde
Hyperfokal Distanse = ---------------------------------
                                      CoC x f/stop

For landskapsbilder bruker de fleste profesjonelle fotografer blender f/11 til f/13

Ok, da skal vi ta et konkret eksempel. La oss si at du har en Canon EOS 550. Vi går da i tabellen for CoC for å finne denne verdien for dette kameraet. I tabellen ser vi at CoC verdien er: 0,019.

På kameraet ditt så har du et helt vanlig kit objektiv med brennvidde 18 - 55 mm, og vi bestemmer oss for å fotografere med brennvidde på 18 millimeter. Blenderåpningen setter vi til f/11.

Formelen vil da se slik ut:

                                       18 x 18 = 324
Hyperfokal Distanse = ---------------------------------
                                      0,019 x 11 = 0,209

Hyperfokal Distanse= 324 dividert med 0,209 = 1550,23 millimeter.

Da gjør du følgende, fokuserer på et objekt som er ca. 1,5 meter unna deg. Det som da vil skje er at du vil ha alt 100% skarpt og i fokus fra halvparten av hyperfokal distansen og til det uendelige. Smart, ikke sant?

La meg ta et eksempel til. Denne gangen med et annet kamera. F.eksempel en Nikon D5000. Denne gangen skal vi også bruke en helt annen brennvidde. La oss nå si at du ønsker å fotografere på 35 millimeter brennvidde, og vi skal bruke blenderåpning f/8. Først må vi gå i tabellen for å finne CoC verdien for Nikon D5000. Dette kameraet har en CoC verdi på 0,020.

                                      35 x 35 = 1.225
Hyperfokal Distanse = ---------------------------------
                                      0,020 x 8 = 0,16

Hyperfokal Distanse= 1.225 dividert med 0,16 = 7.656,25 millimeter.

Fokuserer du på et punkt som er ca 7,5 meter unna deg, så vil alt være i fokus fra 3,75 meter og til det uendelige.

Sjekk i tabellen hva som er CoC for nettopp ditt kamera. Notér formelen på et lite kort som du kan ha i fotobagen din. Kalkulator har jo de fleste på telefonen sin. For deg som vil ta dette litt videre, så finnes det selvfølgelig også apper for både Android og iPhone som regner dette ut for deg. Jeg bruker denne appen:
Depth of Field Calculator. Denne regner ut både dybdeskarphet og hyperfokal distanse.

Denne metoden er fantastisk å bruke når du fotograferer landskap. Andre bruksområder er f.eks. natt eller nordlysfotografering. Bruk en liten lykt for å fokusere på hyperfokalpunktet. Husk at du må sette kameraet over i manuell fokus etter du har fokusert.

Det finnes også kameraer som har denne funksjonen innebygget. Dette gjelder f.eks. Fuji X-Kameraer og Leica m.fl.

Da er det bare å ta med seg kalkulator og komme seg ut for å teste dette i praksis. Kom gjerne med litt tilbakemeldinger, enten her på bloggen eller i Fototriksgruppen på Facebook



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar