fredag 25. oktober 2013

En kjapp og enkel forklaring på dybdeskarphet - Uklar bakgrunn på et bilde


Dybdeskarphet er en svært viktig del av all fotografering. Å mestre dette konseptet vil ta bildene dine til et nytt nivå. Alle som fotograferer bør sette seg inn i hvordan dybdeskarphet skal kontrolleres.
Den teoretiske delen
av dette inkluderer matematiske formler, men i denne guiden skal jeg forklare dette på en enkel måte slik at det er enkelt å forstå. I tillegg så skal jeg avslutte med en videosnutt med en enkel forklaring hvordan og hvorfor dette fenomenet oppstår.


Hva er Dybdeskarphet?

For å forklare dette enkelt, så er dybdeskarphet den delen av bildet som er i fokus, altså skarpt. Er det liten dybdeskarphet vil det meste av bildet være ute av fokus og kun en liten del vil være skarpt. Er det stor dybdeskarphet så vil mesteparten av bildet være helt skarpt.

Her er noen eksempler:



Liten dybdeskarphet - er nytting om du skal trekke oppmerksomheten til en del av bildet. Dette konseptet brukes ofte på portretter og makrofoto. Et annet bruksområde for grunn/liten dybdeskarphet er om du har en uryddig bakgrunn du ønsker å blure ut.

Stor dybdeskarphet - Dette brukes ofte på f.eks. landskapsbilder hvor du ønsker at alt skal være i fokus fra omtrent der hvor du står og tar bildet, til det uendelige.


Hvordan ta kontrollen!

Nå vet du hva dybdeskarphet er, og hva det kan brukes til. Det neste er nå å lære hvordan du tar kontroll slik at du kan bruke dette aktivt i din fotografering. Det tre ting som påvirker dybdeskarphet, og jeg skal starte med:

1. Blenderåpning
En av de første tingene man lærer innen fotografering er nettopp blenderåpning. Ikke bare bestemmer blenderen hvor mye lys som slippes gjennom objektivet, men det påvirker også dybdeskarpheten.
Jo større blenderåpning du bruker, jo mindre dybdeskarphet vil du ha. Tar du bilder på maksimal blenderåpning, f.eks. f/1.8, vil dette resultere i en skarphetssone som er liten. Tar du bilder med veldig liten blenderåpning, f.eks. f/22, så vil dette resultere i at dybdeskarpheten blir stor, og hele bildet vil være i fokus. Dette betyr altså at du kan kontrollere dybdeskarpheten ved å justere blenderåpningen.

Dette bildet er tatt på blenderåpning f/2.8. Bildet har bare noe få centimeter som er skarpt. Denne teknikken vil trekke oppmerksomheten til det som er i fokus på bildet.

Her har jeg valgt en liten dybdeskarphet. Fokus ligger på øynene. Som du ser så er snuten uskarp, i tillegg er alt ute av fokus fra omtrent midt på hodet til Fox


2. Avstand til objekt
Det neste elementet som påvirker dybdeskarphet er avstanden til objektet du fotograferer. Du kan også kontrollere dybdeskarpheten ved å gå nærmere eller lenger unna objektet. Her går det an å gjøre en liten praktisk øvelse. Her er det greit om du har noen du kan ta bilde av, en venn eller et familiemedlem kan sikkert hjelpe deg her. Sett kameraet ditt på stativ. Justér blendråpning til noe omtrent midt på treet, la oss si f/8. Bruk gjerne et objektiv som er beregnet på portrettfoto, og sett brennvidden på 70 mm. Har du ikke et slikt objektiv så bruk gjerne kit objektivet som fulgte med kameraet ditt. Disse objektivene har som regel brennvidde fra 18 - 55 mm. Sett da brennvidden på maks, altså 55 mm.

Ta et par bilder av objektet/modellen din stående ca. 1,5 meter fra deg. Be så objektet flytte seg 2 meter bakover, og ta et nytt bilde. Husk at du ikke må endre noe på instillingene bortsett fra fokuseringen. Fortsett å ta bilder mens objektet beveger seg 2 meter lenger unna for hvert bilde. Du vil da se hvordan dette påvirker dybdeskarpheten. Se eksempel nedenfor:


Du vil se at dybdeskarpheten øker etterhvert som objektet ditt beveger seg lenger vekk fra kameraet.

3. Brennvidde - Det siste elementet som påvirker dybdeskarpheten er brennvidden. Dette betyr at ved å bruke lave brennvidder, som f.eks. 24 mm, så vil du ha mye større dybdeskarphet enn ved f. eks. 100 mm.
Her kan du igjen teste ut ved å sette må en zoom og gjenta det du gjorde i forrige test. Denne gangen plasserer du objektet ditt 20 meter unna deg. Start på den laveste brennvidden du har på objektivet ditt. Bruk så zoomen til å "trekke" objektet nærmere og nærmere. Du vil da også få et godt eksempel på hvordan dybdeskarpheten endrer seg.

Helt til slutt har jeg laget en 30 minutters film hvor jeg prøver å forklare dette på en enkel og forståelig måte:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar